Editorial 17 | Punt i seguit

La llei d’amnistia no és cap victòria estratègica de l’independentisme: és una victòria tàctica i conjuntural. Ara cal treballar per tal que no sigui un punt i final, perquè serveixi per aguditzar la crisi de l’Estat i debilitar-lo encara més, per deslegitimar-ne l'estratègia repressiva. En definitiva, cal lluitar perquè l’amnistia esdevingui un pas més cap a la ruptura que anhelem, i no pas una nova “transició”.

Hi haurà investidura i Pedro Sánchez serà de nou president del govern espanyol, aquest cop amb els suport d’ERC i Junts. Hi ha qui ens vol fer creure que el pacte és una victòria històrica i estratègica de l’independentisme. Entre aquests, hi ha els qui fa quatre dies deien que mai, en cap circumstància, investirien Pedro Sánchez. Cal més rigor: a aquestes alçades ja sabem que l’independentisme màgic només du a la frustració i, en última instància, a la desmobilització.

Certament, l’aritmètica parlamentària ha regalat una bona oportunitat negociadora a l’independentisme amb representació al Congrés espanyol. I el principal resultat d’aquesta oportunitat, la llei d’amnistia, no es pot ni menystenir ni frivolitzar. Per solidaritat antirepressiva, hem de celebrar que centenars de represaliats veurien resolta la seva situació processal. I també cal valorar les contradiccions i l’escletxa que l’aprovació de la llei obre (o aguditza) al si de l’espanyolisme. Només cal observar les manifestacions explícitament feixistes dels últims dies, o la reacció del poder judicial avançant allò que molt probablement seria, arribat el cas, un boicot en tota regla a l’amnistia. L’Estat, ho sabem de fa temps, va molt més enllà de l’executiu de torn.

No hi ha dubte que sense la carambola electoral de les eleccions espanyoles, el PSOE mai s’hauria avingut a fer aquesta mena de concessions i a prendre aquesta mena de riscos; i, per tant, és absurd plantejar els pactes exclusivament com una maniobra seva. Però el PSOE farà de la necessitat virtut i intentarà per tots els mitjans que l’acord suposi la pacificació definitiva de Catalunya, la derrota definitiva del rupturisme i la tornada definitiva a l’autonomisme. Sembla que a determinats sectors de l’independentisme que parlen de “posar el comptador a zero” o de “victòria històrica” ja els està bé.

A nosaltres, no. Tot i que forçar noves eleccions hagués tingut les seves pròpies potencialitats, caldrà interpretar l’eventual llei d’amnistia com una victòria tàctica i conjuntural. Però, molt més important encara, cal treballar a partir d’ara mateix per tal que la llei d’amnistia no sigui un punt i final; perquè serveixi per aguditzar la crisi de l’estat i debilitar-lo encara més, i no per pacificar-lo; per deslegitimar (de portes endins i de portes enfora) l’estratègia repressiva de l’Estat, i no pas per demostrar-ne la clemència; perquè sigui un pas més cap a la ruptura que anhelem, i no pas una nova “transició”.

Davant d’aquest nou escenari, urgeix posar fil a l’agulla a un nou marc estratègic que pensi i reflexioni sobre la necessària actualització de les eines de confrontació i sobre la creació de noves institucionalitats republicanes, de poder independentista propi. El nou escenari pot obrir possibilitats de confrontació amb l’Estat però, a diferència del cicle que deixem enrere, ens caldrà pensar al conjunt de l’independentisme, l’actuació adequada en cada context.

Cal, doncs, continuar fent feina de reflexió. Analitzant amb cura i rigor el context al nostre país, i un context internacional cada cop més convuls i inestable. Mirant endavant i endarrere. Pensant les eines que ens calen. Sobre totes aquestes coses parla aquesta nova edició de La Veu.d

Articles relacionats

Número 17

Reflexions sobre la gestió d’una Generalitat de Catalunya autonòmica

Ara que, encara que sigui per necessitat, fins i tot el PSOE ja accepta per escrit que el conflicte entre Catalunya i Espanya comença fa quasi 310 anys, potser també podem parlar dels problemes que es plantegen a l’hora de gestionar una Generalitat autonòmica, en la que tant ERC com Junts sembla que volen continuar per molt (massa) temps.

Segueix llegint »