Ressenya de “Violència masclista: Una guia per intervindre-hi” d’Encarna Canet Benavent

"Al moviment feminista, per no defallir mai davant les ofensives antigues i noves, subtils i grolleres del patriarcat i el capitalisme". És una eina essencial per a professionals, estudiants i qualsevol persona interessada en comprendre i abordar la violència masclista.

Encarna Canet Benavent, és treballadora social i professora del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. La seva experiència laboral abasta diversos camps d’intervenció social, des d’institucions penitenciàries fins a l’educació primària, passant per serveis socials municipals, igualtat de gènere i, sobretot, la violència masclista. Actualment, és professora a la Universitat de València, on imparteix diverses assignatures en el grau de Treball Social i en el Màster en Prevenció i Intervenció amb Adolescents en Risc i Violència Filioparental. A més a més, com a investigadora, forma part del Grup d’Estudis Socials Intervenció i Innovació (GESINN) i de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València.

El llibre s’estructura com un manual pràctic que destil·la l’experiència acumulada de l’autora en la intervenció directa amb dones supervivents de violència masclista, així com els seus estudis i investigacions en aquest camp. Canet desplega una anàlisi detallada de les múltiples manifestacions de la violència masclista, incloent-hi el maltractament físic, psicològic, l’agressió sexual i l’assetjament, i com aquestes formes de violència són sostingudes per les estructures patriarcals i capitalistes que perpetuen la dominació i explotació.

Com expresa al llibre:

Segons el nostre plantejament, cal entendre que dins del concepte de violències masclistes s’han d’incloure les diferents modalitats amb què s’exerceix: el maltractament físic, el psíquic, l’agressió sexual, l’abús, l’assetjament sexual, les violacions de drets humans contra la dona en temps de guerra, la feminització de la pobresa, la violència laboral, l’explotació sexual, el tràfic de dones i xiquetes, les mutilacions genitals…

Canet posa el focus també en “La Intervenció professional en violència masclista exercida per la parella” dedicant-hi un capítol al llibre i esmenta:

Considerem rellevant centrar la nostra atenció també en les conseqüències de treballar amb la violència masclista, donat que les professionals són la baula fonamental de la intervenció i, de les condicions en què treballen i de l’atenció que proporcionen, en dependrà la qualitat de l’assistència que rebrà la dona. És en funció d’esta atenció professional ue la dona pren la decisió de trencar la relació amb l’agressor mantenir-la

L’autora també examina la resposta institucional a la violència masclista, des de la comptabilització de feminicidis fins a la implementació de polítiques de denúncia i protecció.

Canet fa una crida a un canvi profund en els models socials, econòmics, culturals i polítics per a una prevenció efectiva de la violència masclista i la promoció de la igualtat de gènere. L’autora també fa una crida als serveis públics de qualitat:

Un bon pas per a esta millora en el sistema és, sens dubte, que estos recursos siguen públics i no estiguen a les mans d’empreses provades. Considerem que els serveis socials no poden ser mercantilitzats, ja que no han de ser un negoci per a ningú; simplement han de ser un servei públic, En eixe sentit, proposem que es revertesquen les privatitzacions existents.

“Violència masclista: una guia per a intervindre-hi” és una contribució fonamental per a professionals del treball social, educació, investigació i totes aquelles persones compromeses amb la comprensió i erradicació de la violència de gènere. La seva enfocament integral i preventiu el converteix en una eina clau per a la intervenció social en aquest àmbit. És una eina essencial per a professionals, estudiants i qualsevol persona interessada en comprendre i abordar la violència masclista.

Articles relacionats

Número 16

Recosir estratègicament des del municipalisme, una proposta

Davant de la retòrica i el simbolisme que ens ha portat a la inconcreció i, per tant, al desànim popular, es presenta la proposta del marc de col·laboració del Consell de la República amb les majories independentistes presents en bona part de les nostres institucions municipals.

Segueix llegint »
Número 14

Capitalisme, col·lapse i alternatives

La feina per fer una espècie amb consciència crítica és ingent. Allò fonamental és trobar el mecanisme per incorporar el major nombre d’individus a la feina constructiva de desenvolupar una evolució responsable i un progrés conscient.

Segueix llegint »